Over mij

Een creatieve scheppingsdrang voel ik altijd.  Materialen en vormen die ik tegenkom prikkelen en roepen ideeën op om iets te maken. Ik volgde de opleiding mode en kleding en werkte daarna lang in de natuurvoedingssector.

Eind jaren ’90 begon ik met tuinieren, deed de hoveniersopleiding en ben ik ruim 15 jaar als zelfstandig tuinvrouw en tuinvormgever werkzaam geweest.  Via cursussen (o.a. beeldhouwen in hout en steen, papier en textiele werkvormen) en werken aan eigen projecten ontwikkelde mijn creativiteit zich steeds verder. Sinds 2015 besteed ik voornamelijk tijd en energie aan “Schone Kunsten”.

Vrijwel mijn hele leven woon en werk ik in een omgeving met veel natuur. Het ritme van de seizoenen, de fascinerende vormen, structuren, texturen en kleurcombinaties in de natuur blijven me verwonderen en verblijden.

Een paar jaar geleden werd ik gegrepen door de vormen van zaaddozen van planten. Deze prachtige verpakkingen van potentieel nageslacht inspireren mij tot het maken van objecten van textiel en papier-maché. Hierin komen een aantal belangrijke dingen uit mijn leven samen: planten, textiel, papier en beeld(h)bouwen.

Ik onderzoek vormen die ik tegenkom, vergroot deze uit en gebruik dit als uitgangspunt voor een object. Ik probeer de sfeer ervan te vangen en ik ga met materialen en technieken op onderzoek uit. Een soort toeristische route waarbij er allerlei interessante zijpaden bewandeld (kunnen) worden en nieuwe ideeën en inzichten ontstaan. De vele proefjes die tijdens deze zoektocht ontstaan, zijn op zichzelf kleine kunstwerkjes. Steeds meer worden materialen die ik tegenkom een inspiratiebron voor nieuwe objecten. Ik gebruik en combineer diverse technieken en ontwikkel deze weer verder door. Voorbeelden hiervan zijn het verven en verharden van stoffen/ draden, “schilderen met garen” op de naaimachine. Kilometers garen worden hierbij verslonden. Bij de objecten van papier verwerk ik soms plantenresten in de papiermaché-pulp wat tot verrassende effecten kan leiden.

Midwolda, januari 2019

 Foto’s op deze site :                                                                     

Myrthe van Dommelen ( MVDbeeld -Zutphen)                                           Lisette Rombouts